Het Reddend Gebaar

Het reddend gebaar

Deze organisatie heeft zijn eigen afdeling bij de politie van Kortrijk. Ze zijn gevestigd in het Politiegebouw 277 op het 2de verdiep in de Oude-Vestingsstraat 2A 8500 Kortrijk.
De leden van het Reddend Gebaar hebben allen kennis van de gebarentaal. Hun bijstand kan zowel aangevraagd worden door politiediensten om op te treden als tolk (bv. bij verhoor van doven) als door de doven zelf (bv. voor neerleggen van een klacht bij de politie).
Zij zijn dus eigenlijk gericht als de basispolitiezorg naar doven en slechthorenden.

Ze zijn tijdens de weekdagen steeds open van 8 tot 12u en 13u tot 17u. Je kunt ze natuurlijk ook bereiken met de telefoon door het nummer 0498 90 97 30. Ze zijn ook nog steeds op zoek naar vrijwilligers als voorwaarden moet je wel kennis hebben van gebarentaal en politiebevoegdheid.

Het reddend gebaar is als experiment gestart in 1998 en werdt bijna jaarlijks geĆ«valueerd. er waren toen ongeveer 21 doven of slechthorenden die gebruik maakten van de proef. in 1999 werdt het startsein gegeven van het nationale project "Noodfax 100" ten behoeve van doven, slechthorenden en spraak gestoorden.

Met deze belangrijke realisatie van Het Reddend Gebaar kunnen doven en slechthorenden gemakkelijker een aangifte doen.1