Helen Keller Club Hkc

De Helen Keller Club (HKC) is een vereniging voor doofblinde, doofslechtziende, slechthorende en slechtziende personen en slechthorende personen. Kortom: voor mensen met een visuele en auditieve beperking.
De verenging is vernoemd naar de doofblinde vrouw ‘Helen Keller’. Ze was de 1ste doofblinde persoon die erin geslaagd was om een universitair diploma te behalen in de Verenigde Staten van Amerika, dit was haar gelukt met mede haar toegewijde begeleider, Anne Sullivan. Gedurende heel haar leven heeft ze haar ingezet voor andere mensen met een visuele en auditieve beperking. Ze heeft veel rondgereisd om lezingen te houden, een dienstverlening op te starten en organisaties op richten.

Het doel van de vereniging zijn de belangen en welzijn van mensen met een auditieve en visuele beperking te bevorderen in Vlaanderen.
De vereniging komt 1 keer per maand samen en organiseert activiteiten voor de leden, deze kunnen wandelingen zijn, musea bezoeken, een kippenfestijn, fietstochten, bowling,… die aangepast zijn.
Bij de activiteiten zijn er heel veel vrijwilligers aanwezig die het bestuur en de aanwezige tolken een hart onder het riem steken en ons heel veel helpen bij de begeleiding.
De HKC wil ook de verschillende problemen die mensen met een visuele en auditieve beperking hebben, kenbaar maken.
Bij elke bijeenkomst zijn er wel wat tolken Vlaamse Gebarentaal, tactiele tolken en schrijftolken aanwezig om de communicatie te bevorderen tussen de leden.
De leden komen ook vaak naar de bijeenkomsten om zich niet te isoleren van de buitenwereld, wat vaak voorkomt bij mensen met deze beperking

Deze verenging is aangesloten bij het VZW Fevlado en wordt ook vertegenwoordigd door de ‘Anna Timmerman-vereniging VZW’, die de belangen van volwassenen en kinderen met een visuele en auditieve beperking bevordert.

De HKC komt samen in DOC-Effeta in de Polderstraat 76a te Sint-Kruis (Brugge) in Belgie,
Ikzelf (Parmentier Laurien) ben al ongeveer 4 jaar vrijwilligster bij deze vereniging.
Het is een zeer toffe, leerzame ervaring! De leden appreciëren het enorm dat er vrijwilligers zijn die hen begeleiden en ontvangen hen met open armen, het is altijd een fijn weer’zien’.

Aantal woorden: 337